“Het protonentherapie-centrum was een ‘once in a lifetime’ project”

Protonentherapiecentrum, UMCG Groningen

Een aardbevingsbestendig centrum voor een nieuwe bestralingsbehandeling voor kankerpatiënten bouwen. Een uniek project!

In het protonentherapiecentrum van het UMCG in Groningen zijn in januari 2018 de eerste patiënten in Nederland behandeld. Protonentherapie is een voor Nederland nieuwe, innovatieve bestralingsbehandeling voor patiënten met kanker. Met protonentherapie kan de dosis straling heel nauwkeurig worden toegediend aan een tumor. Daardoor komt er minder straling in de omliggende gezonde weefsels en neemt het risico op bijwerkingen en schadelijke gevolgen op lange termijn af.

Het Groningse protonentherapiecentrum is een project met indrukwekkende cijfers. Zo bestaat de fundering van het gebouw uit maar liefst 158 stalen buispalen van 30 meter lang. Deze werden stuk voor stuk volgestort met zo’n vijf kuub beton. Die betonnen palen hebben alles te maken met de eis van aardbevingsbestendigheid. De betonnen vloeren en wanden zijn op sommige plekken respectievelijk 1,20 meter en zelfs maximaal 4 meter dik. Die extreme dikte zorgt ervoor dat de gebruikte straling wordt tegengehouden. Ook dat was een eis. In het 5.000 vierkante meter grote gebouw werd zo’n vijftig kilometer aan leidingen verwerkt voor onder meer medische apparatuur en zuurstof.

Have fun!

Het project kenmerkte zich door de goede samenwerking en overleg tussen alle betrokken partijen. Er werd een ééndaagse Start Up bijeenkomst georganiseerd om elkaar direct beter te leren kennen. Je merkt dat je van zo’n goede eerste kennismaking gedurende het hele project plezier hebt. Niets voor niets was het motto in de aannemingsovereenkomst ook: “Have fun!” Want bouwen is één ding, maar het sociale aspect is zeker zo belangrijk voor het slagen van een project.